Vyöhyketerapia on vanha luontaislääketieteen hoitomuoto, jonka juuret ulottuvat tuhansien vuosien taakse niin intiaanien, egyptiläisten että kiinalaisten historiaan. Vyöhyketerapiassa on perinteisesti ajateltu, että ihmisen keho heijastuu kokonaisuudessaan jalkaterään, kämmeneen tai korvaan. Vyöhyketerapialla voidaan ylläpitää terveyttä ja kartoittaa sekä hoitaa kehon erilaisia häiriö- ja sairaustiloja. Hoidon avulla poistetaan ja puretaan jännityksiä ja tukoksia. Hoito pyrkii palauttamaan kehon omat parantavat voimat.
Moderni vyöhyketerapia
Modernissa vyöhyketerapiassa hoidetaan koko kehoa, ei pelkästään hoidettavaa aluetta. Hoito tapahtuu kehon vyöhyketasoja ja -ratoja painelemalla ja stimuloimalla. Apuna voidaan käyttää myös korvakuulia ja kehon magneetteja. Hoito on kestoltaan noin 1-1,5tuntia. Moderni vyöhyketerapia sopii kaikille vauvoista vanhuksiin. Moderni vyöhyketerapia sopii mm. jännitystiloihin, stressiin, kipu- ja särkytiloihin, tuki- ja liikuntaelinongelmiin, PMS-oireisiin, vaihdevuosivaivoihin sekä vauvan koliikkiin. Hoito rentouttaa, auttaa aineenvaihduntaongelmissa ja edesauttaa kuona-aineiden poistumista. Hoito voi olla myös tukemassa lapsettomuushoitoja sekä raskauden ajan vaivoissa. Hoidolle voi olla tiettyjä esteitä. Terapeutille kannattaa rehellisesti kertoa terveydentilasta, muista hoidoista sekä lääkityksestä.
Tunnevyöhyketerapia
Tunnevyöhyketerapia on tunnetraumojen purkamiseen keskittyvä koko kehon vyöhyketerapia. Keskeisessä asemassa on kehon elämänkaareen perustuva tunnemuisti, joka noudattaa 18 vuoden rytmiä. Keho on tunteiden ja elämänkaaren heijastuma ja kehon muistia avaamalla kehittyy ihmisen identiteetti. Jos menneet tapahtumat ovat olleet traumaattisia, niiden uudelleen kokeminen ja tiedostaminen vapauttaa niistä ja ohjaa ihmisen löytämään itsensä. Tässä käytetään apuna tunneprosessointia ja tunteiden dynamiikkaa. Tunnevyöhyketerapiassa ei tehdä tulkintoja, vaan mahdollistetaan ihmiselle täysin itseohjautuvasti tapahtuva itseymmärrys ja itsetuntemus. Tämä syntyy kehon tunne- ja elämänkaarimuistia vähitellen avaamalla. Prosessoinnin seurauksena ihminen alkaa nähdä oman itsensä, sukunsa sekä perimänsä eri tavalla ja sen johdosta hänen elämänsä ja maailmankuvansa muuttuu. Kun tunne-elämän ongelmia aletaan hoitamaan, hoidetaan samalla ihmisen fyysisiä ongelmia.
Vyöhykeratahieronta
Vyöhykeratahieronnassa käydään läpi koko kehon vyöhykeratajärjestelmä, hieroen lempeästi koko keho päästä varpaisiin. Hoito avaa kehon tukoksia ja on erittäin rentouttava ja tasapainoittava koko kehon hoito.